Dwaaldetectie

Dwaaldetectie

Dwaaldetectie is een hulpmiddel bij het verzorgen van cliënten met dementie. Het doel hierbij is om de levenskwaliteit van de cliënt te verhogen. Daarbij komen de volgende vormen het meest frequent voor:

  • Als detectie, vaak in de vorm van een infrarood detector welke gekoppeld is met een lokaal verpleegoproepsysteem, om cliënten met dementie met een verstoord dag- en nachtritme te kunnen monitoren. Te denken valt aan detectie als een cliënt ’s nachts uit bed komt of valt.
  • Als deurverklikker. In dit geval mag de cliënt dus wel op zijn/haar kamer dwalen, maar kan bijvoorbeeld een medewerker een alarm krijgen bij het verlaten van de kamer zodat de cliënt begeleid kan worden. Een deurverklikker wordt, bij centrale toiletgroepen, ook wel gecombineerd met looprichtingbegeleiding d.m.v. aangepaste verlichting.
  • In de vorm van een leefcirkel. Hier krijgt de cliënt een zender (b.v. polszender) met rechten die bepalen in welke ruimtes een cliënt mag komen. Deuren gaan open bij een juiste berechtiging en sluiten wanneer deze niet aanwezig is. Komt een cliënt onverhoopt toch in een ruimte waar hij/zij niet mag komen, dan gaat er een alarm naar de zorgmedewerker. Dergelijke leefcirkels kunnen tot in de buitenruimte (b.v. afgesloten tuin) doorgevoerd worden.
  • In de vorm van GPS-detectie. In dit geval krijgen licht dementerenden een GPS-zender mee. Bij dit systeem zal een alarm afgaan als een cliënt buiten een vast gesteld gebied, welke vastgesteld wordt door een zgn. geo-fencing systeem, komt. De zorgmedewerker heeft vaak ook de optie een cliënt actief te volgen middels een volgsysteem.

Yourizon kan voor alle genoemde toepassingen optimale oplossingen leveren en adviseren waar welke oplossingen binnen uw organisatie het beste toepasbaar zijn.