Leefcirkels

Leefcirkels

Met leefcirkels worden verschillende technieken bedoeld die ervoor zorgen dat cliënten een gecontroleerde vrijheid wordt geboden. Dit kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden toegepast. Het doel hierbij is om de levenskwaliteit van de cliënt te verhogen.

Met leefcirkels worden bewoners voorzien van een kleine, unieke zender waaraan rechten worden gekoppeld. Bij het naderen van een controlepunt, meestal bij een deur, wordt de cliënt met zender gedetecteerd en bepaald of deze de ruimte achter de deur mag betreden.

Het kan gebeuren dat een cliënt, bijvoorbeeld door mee te lopen met bezoek op de afdeling, toch voorbij het detectiepunt geraakt. Een nieuw detectiepunt in de achterliggende ruimte kan dan detecteren dat een cliënt in een ruimte is aangekomen waar hij/zij niet mag komen: hierop wordt een alarm gestuurd naar de zorgmedewerkers met naam en locatie van de cliënt.

Een vergelijkbaar concept is buitenshuis toe te passen. Door buiten detectiepunten toe te passen, bijvoorbeeld bij het tuinhek, kan bepaald worden dat een cliënt wel van de tuin mag genieten maar dat het tuinhek dicht blijft.

Nog een stap verder is de toepassing van GPS-techniek in een zender. Zo kan bepaald worden dat een cliënt in de openbare ruimte wel zijn vaste route naar familie of supermarkt mag lopen, maar zal de zorgmedewerker een alarm krijgen als de cliënt van die route afwijkt. Dit concept gaat uit van geo-fencing: hier wordt in de beheerapplicatie op een kaart van de omliggende wijk ingetekend wat veilig gebied is voor de betreffende cliënt.

Yourizon kan de juiste expertise en oplossingen bieden voor de optimale toepassing van leefcirkels.