Wat is DAS/CDAS?

Wat houden DAS en CDAS in?

Een veilige IC vraagt om een DAS of CDAS, maar wat houden DAS en CDAS nu eigenlijk in?
 
De termen DAS en CDAS zijn afkomstig uit richtlijn IEC 80001-2-5:2014 6. Hierin worden risico’s beschreven van het opnemen van medische apparatuur in IT omgevingen. Sinds jaar en dag worden medische apparaten al aangesloten op draadloze communicatiesystemen voor het doorsturen van de alarmen naar de zorgverleners. Dat dit niet zonder risico’s is mag duidelijk zijn, want wie zegt nu dat het alarm ook daadwerkelijk wordt ontvangen? Hier komen de begrippen DAS en CDAS om de hoek kijken.
 
DAS staat voor een gedistribueerd alarmsysteem. Een DAS geeft een signaal terug aan het medische apparaat zodra het medische alarm goed is ontvangen en is afgeleverd op het mobiele device.
Ontbreekt deze bevestiging dan kan het apparaat hierop anticiperen door het alarm nogmaals te versturen of de eventueel ingeschakelde stille modus te onderbreken.
Bij een DAS (en CDAS) zijn het medisch apparaat en het communicatiesysteem altijd op basis van een ‘intelligente data koppeling’ met elkaar verbonden. Dit maakt het mogelijk om, in tegenstelling tot een koppeling met een alarmcontact, de informatie twee kanten op te versturen.
 
CDAS gaat nog een stapje verder. Bij CDAS, dat staat voor een gedistribueerd alarmsysteem met operator conformatie, wordt de zorgverlener gevraagd om het alarm ook op zijn of haar mobiele device te accepteren. Op die manier kan er met zekerheid worden vastgesteld dat het alarm is aangekomen en het ook gelezen is.
 
Op dit moment ondersteunt een groeiend aantal medische apparaten een koppeling met een DAS of CDAS. Dit maakt het niet alleen mogelijk om medische alarmen op een veilige en verantwoorde wijze te distribueren naar de zorgverlener, maar ook komt een volledig stille IC zonder akoestische signaleringen naast het bed van de patiënt hiermee binnen handbereik.
 

Unieke oplossingen

Ontdek direct alle mogelijkheden & unieke oplossingen

Medisch Oproep / Alarm Systeem

Medisch Oproep / Alarm Systeem

Optimale bewaking van medische alarmen

Berichten server

Berichten server

De verbindende factor in alarmering